Skip to main content
Kinderoefentherapie Eigenwijs - Sensorische informatieverwerking

Prikkelverwerking

Heeft uw kind moeite met prikkelverwerking?

Wanneer uw kind moeite heeft met zijn of haar prikkelverwerking (sensorische informatieverwerking), dan kan zich dat uiten op allerlei manieren. Zo kan uw kind:

  • wiebelig zijn en moeite hebben met stil zitten;
  • snel afgeleid zijn door geluiden of dingen in de omgeving en moeite hebben met concentratie en aandacht
  • vaak struikelen, botsen vallen en/of angstig zijn in bewegen
  • het vervelend vinden om aangeraakt te worden en snel last hebben van kriebelende labels in kleding

Bij deze én andere uitingsvormen van een verstoorde prikkelverwerking, helpen wij u en uw kind graag verder!

Wat is sensorische informatieverwerking?

Sensorisch betekent zintuiglijk. Als we het over zintuigen hebben, denken we meestal aan de ogen (visueel), de oren (auditief), de neus (reuk), de mond (smaak) en de huid (tastzin). Maar ook onze verborgen zintuigen zijn heel belangrijk: het evenwichtsorgaan, het gevoel uit de spieren en gewrichten en het gevoel vanuit onze inwendige organen. Onze zintuigen geven informatie die wij nodig hebben om te overleven en te kunnen functioneren in het dagelijks leven. Die informatie zorgt ervoor dat belangrijke en onbelangrijke prikkels van elkaar te onderscheiden zijn. Op die manier kunnen we de hele dag door adequaat reageren op prikkels.

Kinderoefentherapie Eigenwijs

Verstoorde prikkelverwerking

Soms kan het zijn dat de prikkelverwerking verstoord is. Een kind (of volwassene) neemt informatie die binnenkomt dan niet adequaat waar en ervaart de sensorische informatie sterker of juist minder sterk. Daardoor wordt binnenkomende informatie niet goed aan elkaar gekoppeld en kunnen problemen ontstaan. Dit kan zich bijvoorbeeld uiten in problemen met beweging en evenwicht, problemen met visuele informatie (snel afgeleid), met de verwerking van geluid, met smaak en geur (bijvoorbeeld met eten), problemen met aanraking of juist voortdurend bepaalde voorwerpen aan willen raken. Soms komen dit soort problemen voor naast bijvoorbeeld ADHD, een stoornis in het autistische spectrum of spraak/taalproblemen.

Hoe kan Kinderoefentherapie EigenWijs helpen?

Bij Kinderoefentherapie EigenWijs zijn we gespecialiseerd in sensorische informatieverwerking. Wij gaan spelenderwijs aan de slag met uw kind, om de problemen met de prikkelverwerking stap voor stap op te lossen. Hierbij beginnen we altijd met een intakegesprek met u als ouder(s)/verzorger(s). We brengen de hulpvraag in kaart, doen motorisch onderzoek en kijken of aanvullend onderzoek nodig is. Na afronding van het onderzoek nodigen we u uit voor een adviesgesprek en ontvangt u van ons een onderzoeksverslag. Als blijkt dat er individuele begeleiding nodig is van ons als kinderoefentherapeuten, doen we dat op een manier die afgestemd is op het kind: spelenderwijs, actief en passend bij het kind.

Kinderoefentherapie Eigenwijs - Sensorische informatieverwerking

Waarom Kinderoefentherapie EigenWijs?

  • We kijken echt naar uw kind: waar ligt de hulpvraag, wat wil uw kind en wat heeft hij of zij nodig om te groeien?
  • Bij EigenWijs mag uw kind altijd zijn wie het is. We oordelen niet en fouten maken mag, sterker nog: we buigen eventuele teleurstellingen om naar succeservaringen en een positief gevoel voor uw kind!
  • We zorgen voor een goede afstemming en communicatie met u als ouder, de school van uw kind, de (huis)arts of specialist en eventuele andere betrokkenen.
  • We zorgen voor plezier tijdens de behandelingen en sluiten aan bij de belevingswereld van het kind. Spelenderwijs gaan we aan de slag met de hulpvraag.
  • Al onze oefentherapeuten zijn gespecialiseerd in kinderoefentherapie en bieden kwalitatief hoogwaardige behandelingen aan. Zij zijn ingeschreven in het Kwaliteitsregister Paramedici en volgen bij- en nascholing.

Kinderoefentherapie EigenWijs
Van Heemstraweg-West 2C, 5301 PA, Zaltbommel
KvK 84344253 - Beroepsvereniging VvOCM
0418 304 022   info@kinderoefentherapie-eigenwijs.nl

Algemene voorwaarden - KlachtenregelingVind ons op Google Maps

Kinderoefentherapie EigenWijs